Paul Feig elképzelései az új Szellemírtók rebootról

Szerda délután Paul Feig a Twitteren tudatta a nagyközönséggel, hogy valóban ő fogja rendezni a legújabb Szellemírtók filmet, amely az ő szavaival élve nagyon humoros nőket vonultat majd. Pár hónapja a Szellemírtók jövőjét még nagy köd övezte, Ivan Reitman pedig Harold Ramis halála után úgy döntött, nem fogja elkészíteni a filmet. Feig közbenjárásával viszont a Szellemírtók teljesen új irányt vehet. Nem a 80-as évek nagy klasszikusának folytatását tervezi, hanem egy teljes reboot lesz a végeredmény, ezúttal nők fogják elkapni a szellemek grabancát. Ez az elképzelés jól illik Feig eddigi munkásságába. A legfontosabb és a közönség által is sikernek titulált művei, a Koszorúslányok és a Női szervek mind vígjátékok, női főszereplőkkel, és az sem meglepő, hogy az új Szellemírtók film csapatába már beszervezték a Női szervek íróját, Katie Dippoldot az új forgatókönyv megalkotására.

ENTERTAINMENT WEEKLY: Hogyan jutottunk el idáig?

PAUL FEIG: A Sony és Ivan pár hónapja felkeresett, pont, amikor Budapesten forgattuk a legújabb filmemet, a Spy-t. Teljesen váratlanul ért, nem is tudtam hirtelen döntést hozni, hiszen az első két film időtlen klasszikus, nem is tudtam, hogyan állhatnék neki. Kiket kellene leszerződtetni, hiszen Harold már nincs köztünk. Tudom, hogy Bill nem szeretne folytatást, Dant is imádon, de egyszerűen nem jutottam akkor dűlőre. Miután visszaértem a városba, együtt ebédeltem Amy Pascallal. Annyit mondott, senki nem akarja elvállalni. Ez egy valóban nehéz döntés, főleg 25 év eltelte után, reagáltam. Hogyan tudnád úgy megcsinálni, hogy közben nem rontod el? Az azt követő napokban viszont folyamatosan ott motoszkált bennem a gondolat, hiszen a Szellemírtók egy annyira jó dolog és természetesen mindenki ismeri, annyira nagyszerű a világa. Kár lenne ott hagyni porosodni a polcon. Látni akarok egy újabb részt. A legjobb dolog a világon, ha jó humorú nőkkel dolgozhatok együtt. Hirtelen arra gondoltam, mi lenne, ha a főszereplők mind nők lennének? Mintha az agyam hirtelen felrobbant volna: nagyon poénos lenne. Jött a következő kérdés, mi lenne, ha újra kezdenénk az egészet? Nem egy olyan világba csöppennénk bele, amely már korábban is létezett. Nehéz is lenne, hiszen a világ már túl van egy hatalmas szellemtámadáson, miként tehetnéd meg ezt újra, az előző után? Azt szeretném, ha a mostani világunkban játszódna, ahol csak beszélnek a szellemekről, de nem nyilvánítanak a témának nagy jelentőséget, és mi lenne, ha pont ma kerülnénk egy ilyen szituációba?

Tehát az általad tervezett univerzumban, ha úgy vesszük, nem is lesz nyoma az első két filmnek?

Igen, imádom az eredeti történeteket. Azok a kedvenceim. Annyira szerettem az első részt, hogy nem szeretném porba tiporni az emlékeit. Ezért is gondolom úgy, hogy egy újrakezdés lenne az igazi, ahol új dinamikát adhatunk a dolgoknak. Ehhez szükségem lesz a legújabb technológiákra. Azt szeretném, ha tényleg nagyon ijesztő lenne és napjainkban játszódna, amely még nem vészelt át hasonlót, és feltehetnénk a kérdést, mi a fészkes fene folyik itt?

Esetleg készülsz olyan lehetőségre, hogy az eredeti csapatból valaki feltűnik majd egy-egy pillanatra a filmben?

Nézd, ők tulajdonképp a műfaj hősei, az én hőseim. Szóval, ha bárki vissza szeretne térni, tárt karokkal várom. Természetesen más szerepet kapnának, de mindenképp találnék nekik megfelelőt, jó móka lenne.

Így már szabad az út, nem kell azon aggódni, hogy ki legyen az új Venkman, és így tovább, vagy azért szeretnél hasonló karaktereket felvonultatni?

Természetesen fejet hajtunk az elődök előtt, de nem is akarunk függni tőlük, már csak azért sem, mivel Katie és én órákon át beszélgettünk és nagyszerű ötleteink vannak. Olyan történetet akarunk elmesélni, amelyet mi is szívesen látnánk, ez azt jelenti, hogy minden karakternek meglesz a maga bevezetője, aminek a következménye, hogy a karaktereink különböző helyekről származnak eltérő személyiséggel és olyan dolgaik lesznek, amelyeken felül kell kerekedniük és a saját maguk bőrén kell tapasztalatot szerezniük, amelyből tanulhatnak az első film során. Mindig is a karaktereket helyeztem az előtérbe, és bármi is történjen velük a filmben, abból tanulni, ezáltal változni fognak. Erre véleményem szerint bőven lesz lehetőség. Szeretnénk fejet hajtani, de nem is akarunk görcsösen ragaszkodni hozzá. Azt szeretnénk, ha tényleg bele tudnánk építeni a dolgot a mai világunkba.

Tervezted már korábban, hogy újra összeállsz Katievel?

Imádom Katiet. Miután végeztünk a Női szervekkel, rögtön összeültünk és elő is álltunk a második rész ötletével, amelyet végül ő meg is írt, ismét nagyszerűt produkált. Egyedüli hátulütője a dolognak, hogy Sandra nem szeretné elvállalni – egyáltalán nem szeretne folytatásokat elvállalni. Egyelőre így napoltuk a dolgot. Katie azóta írt egy másik forgatókönyvet, amelyen jelenleg is dolgozik a csapatunk, imádjuk! Imádom Katiet. Annyira fogékonyak vagyunk az ilyesmire és az ízlésünk is annyira összehangolt, hogy amikor ez az ötlet felmerült, nem is ugrott be másik név az övén kívül.

Gondolom nem tartott sokáig, hogy meggyőzd.

Mind a ketten megszállottan keressük a választ arra a kérdésre, hogyan is tehetnénk egy vígjátékot igazán ijesztővé? A Női szervek folytatása eléggé ijesztő, de emellett vicces is lenne. Már-már annyira, mint A bárányok hallgatnak, de poénokkal fűszerezve. Szerintem a vígjáték legjobb alapanyaga, ha a szórakoztató emberek veszélyben vannak, és én szeretném ezt élethűen visszaadni, miközben mókás dolgok is történnek. Katie és én pedig arra törekszünk, hogy a film legyen őrült vicces, miközben a hideg fut végig a hátadon. Katie imádja az ilyen dolgokat, ahogyan én is. Ellátogattam a Comic-Conra Jessie Hendersonnal, mondtam is neki, “rá kell vennünk Katiet.” Erre Jessie megszólal, “pont itt van.” A Comic-Con után elmentünk ebédelni, előadtam neki a helyzetet, nagyon izgatott lett az ötlet hallatán. Ott, abban a pillanatban kezet ráztunk.

Bill Murrayt korábban kérdezték, kiket látna szívesen egy női csapatban. Említette Melissa McCarthyt, Kristen Wiiget, Linda Cardellinit és Emma Stonet. Mi a véleményed az ő álomcsapatáról?

Egy nagyszerű csapat lenne. Én is számos módon el tudnám képzelni őket a filmben és annyi szórakoztató nő szóba jöhet még, a legnehezebb dolog leszűkíteni a listát, de még egy név sincs a kőbe vésve. Viszont maga a folyamat, hogy megtaláljam a legjobb összeállítást, kiszűrni a fontos tényezőket, nagyon jó elfoglaltság. Röviden: szeretném a legjobb, legviccesebb csapatot megtalálni.

A karakterekről tudsz már valamit, illetve mi lesz a történet?

Még csak egy nagyon kezdetleges elképzelésünk van, amelyen jelenleg is dolgozunk, de a történet alapjait már letisztáztuk, tudjuk a karakterek körvonalait és elterveztük, mi fog történni a világgal, mik a határaink, de erről természetesen semmit nem szeretnék még elárulni. Király lesz. Tényleg úgy érzem, hogy egy igazi, eredeti történettel rukkolunk majd elő, ami valóságosnak – valóságos szellemtörténetnek hat majd.

Mégis mennyire fog eltérni a világ az eredeti filmekben látottaktól? Még az öltözékek is eltérők lesznek? Az eredeti Szellemírtók betétdala azért fel-felcsendül majd?

Jelen pillanatban még bármi felhasználható. Úgy állok hozzá, mint a szuperhős filmek esetében, ahol poén látni, ezúttal mit is hoztak ki a tervezők a dologból? Mit fognak tenni a felszerelésekkel? Nem lehet mindig ugyanazt eladni. De azt sem tehetjük meg, hogy amit annyira szeretsz, ne köszönjön vissza valamilyen formában. El fogunk még mókolni a dolgokkal, de még egyszer hangsúlyozom, a mi világunknak megfelelően. Nagy hardver őrült vagyok, és ha a sci-firől és az imádott cuccaimról van szó, nem lehet gond. Tudományosan is elszórakozunk a témával. Úgy érzem, a rajongók nagyon boldogok és elégedettek lesznek a munkánkkal, és bár ismerős lesz az anyag, mégis új érzést fog nyújtani.

Sok humoros nővel dolgoztál már együtt, de amikor előálltál az ötleteddel, az elég sok negatív reakciót váltott ki az emberekből. A Deadline cikke ráadásul olyan címet kapott, hogy “Akarunk-e ösztrogén-hajtotta Szellemírtókat?”. Mi volt erre a reakciód?

Nem is értem, ma ez miért jelent még mindig gondot? Reklámoztam mind a Koszorúslányokat és a Női szerveket, a csapatom és jómagam folyton olyan kérdéseket kaptunk, amelyek után mi magunk tettük fel a kérdést, “ez vajon választ ad végre arra a kérdésre, hogy a nők is lehetnek poénosak?” Tényleg nem tudom elhinni, hogy még mindig erről szól a vita. Többen még azzal is megvádoltak, hogy csak ezzel akarom felhívni a filmre a figyelmet, pedig az lenne a szokatlan, ha nem azonnal a nőkre gondoltam volna. Pusztán nagyszerűnek tartom a vicces nőket. Nem is kellett gondolkoznom a kérdésen. Mi tenne engem boldoggá? Négy nő, akik a Szellemírtók csapatát alkotják. Szeretném látni. Szeretném látni azt az energiát, azt a fajta vígjátékot, amelyben felveszik a kesztyűt a szellemek ellen, valamint a becsmérlők és kihívók, és minden hasonló beállítottságú ember ellen. Amikor azzal jönnek, hogy ez csak egy marketing trükk, azt kérdezem, miért számítanak a női főszereplős filmek annak, és a normál film miért férfi főszerepet jelent?

Egy annyira szeretett franchiseról van szó, biztos szeretnéd folytatni? Úgyis lesz olyan, aki szerint nem fog a film megfelelni az elvárásoknak…

Nézd, ha úgy kezdesz neki egy projektnek, hogy nincs bátorságot megtenni, amit szeretnél, abból tényleg egy rossz projekt fog kisülni. Ha úgy állsz hozzá, hogy ez kib*szott jó lesz, akkor viszont számíts a legrosszabbra. A végeredmény úgyis az, hogy egy nagyszerű filmet szeretnénk letenni az asztalra, az emberek pedig nagyon sok energiát áldoznak rá, Katie és én, valamint a csapatunk többi tagja – lassan már mindenki a fedélzeten van -, egy olyan hihetetlen filmmel fogunk előállni, amely szuper vicces, nagyon ijesztő, mégis igazinak hat, nagyszerű karakterekkel, amelyekkel az emberek azonosulni tudnak, akiket szívesen látunk majd ezekben a helyzetekben. Egy olyan világot teremtünk, amelyet már láthattunk a régiekben, és remélem, hogy már egy perc eltelte után azt mondják majd a nézők, “imádom a régieket, de Istenem, imádom ezt az újat is.” Szörnyű lenne, ha csak a régi forgatókönyveket és eszközöket használhatnánk fel. Ha ugyanarra a szerepekre kellene nőket felkérnünk, nos, az egy nagyon hanyag munka lenne tőlem, ki akarná megnézni egyáltalán? Nem szeretném egy már létező film jeleneteit újra leforgatni. Pont ez a kihívás egy korábbi film feldolgozásánál. Ezért nem fogjuk ugyanazt a filmet feltálalni. A saját utunkat választjuk.

Mi a véleményetek az új Szellemírtókkal kapcsolatban? Várjátok, vagy inkább meg sem néznétek?

Fordította: Neb
Forrás: Movies Paul Feig explains his vision for a female-led ‘Ghostbusters’

Kategória: Filmek, Szellemírtók Címke: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*