Michael Dorn a TNG blu-ray kiadásáról és egyéb témákról

A tegnapi napon a CBS Home Entertainment és a Paramount Home Media Distribution közreműködésével megjelent és megvásárolható a Star Trek: Az új nemzedék negyedik évada, ráadásul a Redemption című két részes epizód még egy saját kiadást kapott. Ez a pillanat megfelelő volt arra, hogy a StarTrek.com stábja elcsípje Michael Dornt egy rövid beszélgetés erejéig. Dorn említést tett a blu-ray kiadásról, beszélt Worf karakteréről, megemlékezett a Deep Space Nine évfordulójáról, továbbá elhintett némi információt aktuális projektjeiről.

STARTREK.COM: Nagyon sokan várják a Redemption blu-ray kiadását. Visszamehetnénk kicsit az időben, pontosítva ennek az epizódnak az elkészítéséhez? Mennyire voltál tisztában azzal a ténnyel, hogy ez nem csak egy eszméletlen jó, két részből álló epizód lesz, hanem tulajdonképpen ezzel teremtitek meg a klingonokat?

DORN: Nem szenteltem erre nagy figyelmet, amíg el nem kezdtük a második rész forgatását. Amikor elolvastad a forgatókönyvet, az volt az érzésed, “Wow, ez nagyszerű. Mennyi mindent kell majd csinálnom”, de nem volt konkrét fogalmad arról, hogy a háttérben egy nagy dolog van készülőben, egészen addig, amíg el nem kezdtük megvalósítani. Nagyon érdekes dolog sült ki az egészből, mind a két része nagyszerű történetet vázol fel. És ha mindez nem lenne elég, nézd csak meg, mely színészek tették tiszteletüket eközben. Tony Todd meséset alakított. Robert O’Reilly mint Gowron. Barbara (March) és Gwynyth (Walsh) mint Lursa és B’Etor. Egytől egyig nagyszerű színészek. Csak akkor jössz rá igazán, hogy valami nagyszerű készül a boszorkánykonyhában, amikor elkezdesz velük dolgozni. Ráadásul mindezt két részen át, amelyből az első cliffhangerrel zárult. Miután végeztünk az elsővel, mindenki odáig volt érte, alig tudtam kivárni, hogy folytathassuk a munkálatokat a másodikon, hiszen tudható volt, hogy az is nagy dobás lesz.

STARTREK.COM: Mi volt az, ami még Téged is meglepett a Redemptionben?

DORN: Az, hogy Worf nem tartozik sehová. Nem is tudtam, mennyire nagy jelentőséggel bír ez a tény, amíg el nem kezdtünk a forgatást. Worf meghozott egy nehéz döntést, amely röviden ennyit takart: “OK, távozom és visszatérek a Csillagflottához”, de ez mélységesen megviselte. Éjszakánként elképzelte, mennyire becsületes harcosok a klingonok, akik karcosok kódját követik, bla-bla-bla. És a végén rá kellett jönnie, hogy mekkora hazugság az egész. Ha lehetőségük adódik rá, hátba szúrnak. Természetesen voltak a részben becsületesek is, de ez az epizód nem róluk szólt.

STARTREK.COM: Lényegében Te, mint Worf többé-kevésbé magad hordoztad a Klingon lángot. Volt olyan eset az epizódok során, amikor azt mondtad (az író-producer) Ron Moorenak, vagy (a rendezőnek) Cliff Bolenak és David Carsonnak, hogy “Nem. Worf nem tenne vagy mondana ilyet”?

DORN: Nem tettem ilyet soha. Nagyszerű epizódjaink voltak, Cliff és David pedig remek rendezőnek bizonyultak. Egyike voltam azoknak a színészeknek, akik soha nem mentek fel hozzájuk (akár a gyártási irodába, akár az írók szobájába) és nem bosszantottam őket butaságokkal. Bár volt egy epizód, amelyben véremet kellett volna áldoznom egy romulánért, eleinte elvetettem az ötletet. Ez volt az egyetlen olyan eset, amikor felhívtam és találkozót kértem Rick Bermannel – csak egy gyors beszélgetés volt az egész -, megkérdeztem tőle: “Biztosan ezt szeretnéd csinálni?”. A válasza így szólt: “Oh, természetesen. Biztosan. Tökéletes.” És igazuk volt. Ez is egy módja volt megmutatni azt, hogy Worf nem ember. És közben tényleg jókat szórakoztam minden soron, amiket csak írtak. Nem volt egyszer sem olyan, hogy odamegyek hozzájuk, mert “Istenem, srácok, Worf nem tenne ilyet”. Szó sem volt ilyesmiről.

STARTREK.COM: Megnézted már a Redemption blu-ray kiadását, a két epizódot felújítva és összegyúrva egy egész estés filmmé?

DORN: Még nem volt rá alkalmam. De nagyon várom már a lehetőséget. Ez az egyik olyan dolog, amit úgy szeretnék megtenni, hogy leülök a TV-m elé, magam mellé veszem a harapnivalót, miközben nem zavar senki.

STARTREK.COM: Milyen időközönként nézel meg egy-egy régebbi epizódot?

DORN: Ha éppen teszek-veszek és odakapcsolok egy epizódra, talán azt mondom, “Oh, ez érdekes”, és ha tetszik a történet, meg is nézem. De hogy kettőnk között megemlítsem, amit persze az oldal összes olvasója is meg fog tudni, a Deep Space Nineban van két epizód, amelyet mindig megnézek. Az egyik a Soldiers of the Empire, a másik a Once More Unto the Breach, amelyben Jon Colicos visszatér Korként. Ezek a kedvenceim, az abszolút kedvenceim.

STARTREK.COM: A Redemption csak egy része a TNG legújabb kiadásainak, több jelentős epizóddal is kecsegtet ez az évad. Mennyire vagy elégedett a kiadásokkal?

DORN: Nagyszerűek. Imádom az epizódok újszerű hatását. Az eredeti sorozatból is láttam párat a felújítottak közül, és teljesen el voltam ragadtatva. Amit elvégeztek, pont elég volt ahhoz, hogy újra kiváló legyen. Sok sorozat és film esetében, mint például George Lucas alkotásainál, kivágnak, hozzáadnak dolgokat. A Star Treknél viszont nagyon körültekintők voltak. Amikor visszatekintek Az új nemzedékekre, látva az epizódokat, a bakikat, és minden mást figyelembe véve, ezek azok a dolgok, amelyek emlékeztetnek, milyen jól szórakoztunk a forgatások ideje alatt, nagyon kellemes emlékeket idéznek. Számomra ezt jelentik a blu-ray kiadások, persze vannak, akiknek már maga a minőség miatt is megéri.

STARTREK.COM: Ha nem lesz alkalmad többé Worf szerepébe bújni, csalódott lennél? Vagy jó így, ahogy lezárult minden?

DORN: Amikor ez szóba kerül, nem tudom megmondani, mi fog történni a jövőben. Mindig, amikor valaki erre rákérdez, elkezd járni az agyam. Ha nem lesz több alkalmam rá, az sem baj, hiszen senki sem tud eltörölni tizenegy évet és hat mozifilmet. Ezt nem sokan mondhatják el magukról. Igazi karrier, ha érted, miről beszélek.

STARTREK.COM: Sok találkozón és utazáson vagy túl, miközben ünnepeltétek a TNG 25. évfordulóját. Volt néhány olyan eset is, amikor az egész csapat összegyűlt. Milyen volt újra találkozni velük, mennyire nehéz elhinni, hogy már 25 év telt el a munka megkezdése óta.

DORN: A legjobbak a találkozók, függetlenül attól, hogy mindannyian, vagy csak páran vagyunk jelen. A lehető legjobb része az egész ünneplésnek. Látni, ahogy rajongók ezrei várnak minket, autogramot kérve, egyszerűen nagyszerű és váratlan. Szerintem senki sem gondolta volna, hogy ekkora feneket kerítenek a 25. évfordulónak. Ezért a nagy felhajtás. Olyan ez, mint a Rolling Stones. Csak játszották a slágereket és annyira jól ment nekik, hogy még többet beleadtak. Nálunk is hasonló a helyzet. A másik legjobb dolog, hogy kikapcsolódhatok a barátaimmal, nem is egyszer sírtunk a röhögéstől. Nem változott semmi az elmúlt idő alatt.

STARTREK.COM: A Creation aktuális Star Trek találkozójára egy hónap múlva kerül sor Las Vegasban, itt ünneplik majd a Deep Space Nine 20. évfordulóját is. Igaz, hogy Te csak a negyedik évadtól lettél részese a DS9-nak, mennyire nehéz elhinni, hogy az a sorozat is oly rég kezdődött?

DORN: Minden, ami legalább 20 éve történt, ijesztő. És ami még rémisztőbb, hogy azok a gyerekek, akik Az új nemzedék és a Deep Space Nine idején születtek, már egyetemre járnak, vagy már el is végezték azt és családot alapítottak. Ez számomra olyan felfoghatatlan.

STARTREK.COM: Felteszem neked a lehető legbutább kérdést, amit csak ki tudtunk gondolni számodra: ha a TNG és a DS9 stábja egymásnak esne, ki győzne?

DORN: Az új nemzedék.

STARTREK.COM: Miért?

DORN: Mert ott kezdődött el minden.

STARTREK.COM: Azt akarod mondani, hogy a DS9 stábja…

DORN: Atyám, ez egy kemény kérdés. Magam ellen kellene harcolnom. Jó, ha magamat nem számolom, akkor talán a Deep Space Nine csapata győzne, de csak azért, mert többen vannak.

STARTREK.COM: Lesz még pár fellépésed számos találkozón. Min dolgozol jelenleg? Fel fogsz tűnni még a Castleben?

DORN: Nem hiszem, hogy a jövőben újra szerepelnék a Castleben. Szerintem a karakterem túl jó munkát végzett. Ő meggyógyult. Már nincs szüksége rám. A Saints Row IV-ben Maero karakterének én adtam a szinkronhangot (a következő hónapban jelenik meg). Mókás volt. Három, talán négy hónapja fejeztem be azt a munkát. Nem tudom semmiről eldönteni, jó-e, vagy sem, amíg nem láttam a végeredményt, majd meglátjuk.

Fordította: Neb
Forrás: EXCLUSIVE: Michael Dorn Talks TNG Blu-rays & More

Kategória: Sorozatok, Star Trek: Az új nemzedék Címke: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*