Star Trek: The Fall – minden, amit a könyvsorozatról tudni érdemes

Azok számára, akik könyv formájában továbbra is figyelemmel kísérik a Star Trek folytatásait, nagyszerű hír következik, ugyanis szeptemberben megjelenik a Star Trek: The Fall, egy öt részből álló könyvsorozat első kötete. A könyvsorozat ötvözi az Az új nemzdék és a Deep Space Nine világát. Mindegyik művet egy-egy nagyszerű író vetette papírra, a kötetek borítóit pedig három, a szakmában már jártas Star Trek művész követte el. A StarTrek.com az elmúlt napokban sok időt és figyelmet szentelt a közelgő könyvsorozatra, többet között interjút is készítettek az első kötet írójával és a borítókat elkövető három művésszel.

Az első kötet címe Revelation and Dust, melynek szerzője David R. George, a könyvsorozat bevezető epizódjának megjelenése szeptemberben várható. Ezt követi Una McCormack alkotása októberben The Crimson Shadow címmel. Novemberben elő-karácsonyi  ajándéknak betudható A Ceremony of Losses című harmadik könyvet, hála David Macknek, amelyet pedig a The Poisoned Chalice követ decemberben, a szerző James Swallow. A könyvsorozat utolsó kötete a Peaceable Kingdoms, Dayton Wardot érte a megtiszteltetés a The Fall lezárására.

Annak érdekében, hogy a vizuális igényeink is kielégítésre kerüljenek, a The Fall könyvsorozat köteteihez Doug Drexler, Andy Probert és Douglas Graves készítettek számítógépes grafikát. Az ő közreműködéseiknek köszönhetően elkészült egy teljesen új Deep Space Nine űrállomás, amelyre nagy igény mutatkozott, hiszen a The Fallt megelőző hivatalos könyvfolytatásban a mindenki által ismert és kedvelt űrállomás megsemmisült David R. George 2012-ben megjelent kötetében, a Typhon Pact: Plagues of Night végén. Drexler, Probert és Graves vizuális kihívással nézett szembe; ha a Föderációnalk lehetősége/szüksége lenne egy teljesen új Deep Space Nine űrállomásra, hogyan nézne ki? A választ mindenki megtekintheti a The Fall könyvsorozat köteteinek csodálatosra sikerült borítóin.

The Fall: Revelation and Dust összegzés

ÜDVÖZÖLJÜK AZ ÚJ DEEP SPACE 9 FEDÉLZETÉN

Miután az előző űrállomás megsemmisült egy ismeretlen frakció akcióját követően, a Csillagflotta Műszaki Alakulata Miles O’Brien és Nog segítségéhez fordult, hogy megtervezzenek és megépítsenek egy jóval nagyobb és fejlettebb űrállomást a Bajor rendszerben. Mivel olyan ismerős arcok is az állomásra érkeznek, mint Benjamin Sisko, Kasidy Yates, Ezri Dax, Odo és Quark, Ro Laren kapitány lehengerlő avató ceremóniát szervez a tiszteletükre. Azonban a további, meghívott magasrangú méltóságok között nem csak szövetségesek – mint a klingon Martok kancellár, a ferengi Nagy Nágus Rom, Kardasszia vezetője, valamint a bajori vezető miniszter – foglalnak helyet, hanem rivális erők képviselői is, köztük a romulán praetor és a gorn császár. Ro legénysége minden erejével arra törekszik, hogy a DS9 újra a bajori szektor meghatározó központja legyen, viszont a háttérben újabb katasztrófa készülődik. Egy ismeretlen frakció már hozzá is látott az előkészületekhez, és ha a tervük sikerrel jár, az alapjaiban rázza meg az Alfa és Béta kvadránst.

Vajon mi történhetett Kira Nerysszel, aki a bajori féregjárat összeomlásakor elveszett egy űrkomp fedélzetén? Két év telt el az új Deep Space 9 építésének kezdete óta, de továbbra sincs semmi jele annak, hogy az Égi Templom, a Próféták, vagy akár Kira közül bárki is túlélte volna az eseményeket. Amióta viszont Ben Sisko rájött, hogy a féregjárat lakói nem a lineáris idősíkban élnek, nem tudható biztosra, milyen sors vár rájuk, a féregjáratra és Kirára nézve.

David R. George interjú

Miként keresztezte utadat a The Fall?

GEORGE: Hasonlóképpen, mint ahogy az minden más Star Trek munkám esetében történt, most is megkerestek a Pocket Books szerkesztői és felkértek egy újabb regény megírására. Ami azt illeti, most egy kicsit más a helyzet, hiszen arra kértek, hogy egy új könyvsorozat bevezető epizódját vessem papírra, amelyhez hozzáfűztek bizonyos előfeltételeket. A konkrét tervük az volt, hogy több íróval karöltve számos történetet kidolgoznak, amely a Star Trek univerzumának nagyobb részét is átíveli, a végén ezek az alkotások pedig együtt alkotnak majd egy jóval nagyobb elmesélni való történetet. Szerencsésnek tarthatom magam, hiszen a négy másik író, akik végül beszálltak a buliba, a lehető legnagyobb mesterek a témában: Una McCormack, David Mack, James Swallow és Dayton Ward.

Ennek köszönetően mennyiben volt más az írás folyamata, mint korábban? Megírtad a Revelation and Dust című könyvedet, majd elérhetővé tetted azt Una, David, James és Dayton számára, hogy ők is elkezdhessenek dolgozni a saját műveiken, alapkőnek használva a Te munkádat? Vagy egyszerűen csak elkészült a Te történeted, amely tulajdonképpen egy különálló mű, a többit pedig csak később hozzá igazították?

GEORGE: Bár mindannyian külön dolgoztunk a könyveinken, kezdetben – és végül a későbbiekben is – összefogtunk, hogy eljussunk a kijelölt célig. Margaret Clark és Ed Schlesinger szerkesztők segítségével az írók nekiláttak kidolgozni a történet alapvető szálait. Miután nagyjából kitaláltuk a meghatározó cselekményeket és témákat, elkezdhettünk agyalni a saját különálló történetünkön. Fontosnak tartottuk, hogy mind az öt regénynek saját kezdete, közepe és vége legyen, mialatt ezek tulajdonképpen csak részei egy nagy kirakós játéknak.

Mikor ezzel is végeztünk, a szerkesztőknek és az íróknak ismét össze kellett dugniuk a fejüket, hiszen biztosítani kellett az átmenetet a könyvek történetei között, nem fordulhattak elő hézagok. Ez az együttműködés egyben rendkívül fontos, másrészt viszont nagyon eredményes erőfeszítésnek bizonyult. Ez idő alatt nem is kérhettem volna jobb és profibb kollégákat. És bár minden azt sugallja, hogy minden egyes regény egy-egy különálló mű, azonban ha a végeredményt nézzük, azt sugallja, hogy maga a teljes történet tulajdonképpen mindenkié.

Nagyjából körvonalaznád nekünk, miről is szól a Revelation and Dust, illetve betekintést nyújthatnál a részletekbe, mi is forog kockán, ami Siskot, O’Brient, Neryst és a többieket illeti?

GEORGE: A Revelation and Dust akkor veszi fel a történet fonalát, amikor az új űrállomást éppen átadni készülnek. Az avató ceremónia elég nagy jelentőséggel bír, így a Föderáció elnöke ezt a helyet választotta ahhoz, hogy asztalhoz üljön a Typhon-egyezmény egyes tagjaival. Ez egyben az izgatottság és a remény időszaka is, hiszen a Föderáció és a Csillagflotta nehéz időszakon van túl (mint például a borg inváziója, amelyről David Mack lehengerlő Destiny trilógiájában olvashatunk, vagy éppen a Typhon-egyezmény lázadó erőinek hitvány tettei, amelyekről a Plagues of Night és a Raise the Dawn című könyveimben írtam), és végre ismét a felfedezés megújult kora előtt állunk. Ami pedig ezek után következik, túlmutat egy új űrállomás megnyitásán: olyan összeesküvések látnak napvilágot, amelyek nagy veszélyt jelentenek a Föderáció számára.

Kedvenc karaktereinkre is nehéz idők várnak. Benjamin Sisko kapitány továbbra is igyekszik javítani kapcsolatát feleségével és lányával, miközben saját űrhajóján, a U.S.S. Robinsonon kapitányként is helyt kell állnia. O’Brien is visszatért, hogy segítsen megtervezni és megépíteni az új DS9-t, hála ennek ismét vezető gépész beosztást kapott, segítségére sietett Nog is, aki tulajdonképpen a helyettese és asszisztense. Julian Bashir készen áll, hogy átvegye az univerzum legfejlettebb kórházát az állomáson, miközben továbbra is szeretne együtt dolgozni szerelmével, Sarina Douglasszal, célja, hogy végleg leszámoljon az alávaló 31-es Szekcióval. Ezri Dax kapitány továbbra is a U.S.S. Aventine fedélzetén szolgál, de a hajóját szintén az új állomáshoz vezénylik egy bizonyos küldetés miatt. Odo az Alfa kvadránsban ragadt, közben gyászolja Kira Nerys eltűnését, aki két éve a bajori féregjáratban tűnt el, amikor az összeomlott, azóta semmi jele még csak annak sem, hogy a féregjárat újra megmutatná magát. Ro Laren kapitány és legénysége még a régi Deep Space 9 megsemmisülése alatt ért veszteségeket próbálják kezelni, de továbbra is készek a Bajor Szektorban szolgálni, miközben az új állomás átadásán ügyködnek, ehhez egy fontos esemény megrendezését is magukra vállalták.

Hogy jön a képbe a TNG legénysége?

GEORGE: Számos, a többi Trek sorozatokból már ismert karakter is szerepelni fog a The Fall köteteiben. Az új nemzedék gárdájából is feltűnnek majd páran a Revelation and Dustban, ámbár valószínűleg nem oly módon, ahogy azt az olvasók jelenleg elképzelik. A regényem alapvetően egy Deep Space Nine regény, bár a határai bizonyos esetekben túlszárnyalnak a sorozat határain, amelyek a további könyvek eseményeinek láncolatát indítják el.

Örültél a lehetőségnek, hogy Te mutathatod be az új DS9 űrállomást?

GEORGE: Amikor tudomást szereztem az eredeti Deep Space 9 űrállomás megsemmisüléséről, eleinte nem tudtam eldönteni, hogy a későbbi történetekben szükség van-e új állomásra, vagy sem. Azonban amikor a Plagues of Night és a Raise the Dawn könyveimen dolgoztam, hamar világossá vált, hogy igenis kell egy új űrállomás. Arra viszont nem számítottam, hogy engem ér majd a megtiszteltetés, hogy bemutathassam egy új könyv keretein belül. Viszont ha úgy vesszük, az említett második könyv befejezése után gondoltam, hogy legalább egy csipetnyi információt el kell hintenem, mi is várható a későbbiekben, még akkor is, ha más író fog nekiállni a történetnek. Ennek az lett a vége, hogy az új Deep Space 9 űrállomásról szóló elképzeléseimet megosztottam az olvasókkal a Raise the Dawn végén.

Miután felajánlották számomra a sorozat következő részét – ez lett végül a Revelation and Dust -, az új DS9 bemutatása még fontosabbá, már-már követelőzővé vált. Nagyon izgatott voltam, hiszen lehetőségem nyílt egy teljesen új környezetet bemutatni az olvasóknak, viszont tisztában voltam azzal is, hogy ez hatalmas felelősséggel jár. Nagyon sokat töprengtem azon, milyen legyen az új Deep Space 9, egyrészt meg kellett felelnie az új történetnek, másrészt tiszteletben kellett tartani a régi állomás emlékét. Ijesztő feladat volt, mégis szerettem dolgozni vele – és a későbbiekben szeretném még jobban kibővíteni az új DS9-t, már ha leszek olyan szerencsés, hogy újra lehetőséget kapjak.

Mi az, ami olyan izgalmas és mi az, ami teljesen új az állomásban, hogyan illeszkedik a Revelation and Dust történetébe?

GEORGE: Hát, mielőtt bármit is megemlítenék, a Deep Space 9-nak új űrállomás szaga van.

Ha ennél is többre vagy kíváncsi, pont az ellentétek azok, amelyek rendkívül izgalmassá teszik az egészet. Az eredeti televíziós sorozatban, és más számos irodalmi műben a régi, kardassziai stílusban megépített állomás fantasztikus, mégis idegen környezetet biztosított a karaktereinknek. Ez már maga elég feszültséget és konfliktust teremtett a történetekben – hiszen az építmény eredetileg ércfeldolgozó üzemnek készült, ahol a bajori rabszolgákat dolgoztatták.

Amit az új állomás kínál, az éles ellentéte a réginek, egyfajta betekintést nyújt, mit is képes a Föderáció és a Csillagflotta kínálni az űr ezen szegletében. Mivel az olvasók most először fognak szembesülni az új Deep Space 9 állomással, rendkívül fontos volt az, hogy ne csak leírjuk ezt az új helyet, hanem meg is kellett tölteni azt élettel. Mindezek miatt az űrállomás felfogható tulajdonképpen plusz egy karakterként a Revelation and Dustban.

A régi és az új állomás közötti különbségek alapból izgalmassá teszik az egészet, még izgalmasabb volt azt kitalálnom, mivel rukkol elő a Csillagflotta a Bajor rendszerben. Bár az űrállomás nem teljesen különbözik az elődjétől – a két állomásnak nagyon hasonló funkciókat kell ellátnia -, mégis, az új DS9 számos egyedi újdonságot tartogat. Jót szórakoztam, mialatt előálltam az ötleteimmel, és biztos vagyok benne, hogy a többi író segít még jobban kidolgozni azokat és további részletekkel szolgál majd.

[…]

Láttad már a Drexler, Probert és Graves által készített rendereket? Mit a véleményed? Vállvetve dolgoztál a srácokkal, hogy az új állomás jól illeszkedjen a The Fall történetébe? Talán még ötleteket is adtál/kaptál a belső felépítését illetően?

GEORGE: Mindenképpen úgy éreztem, hogy az új Deep Space 9-nak ott kell díszelegnie a Revelation and Dust borítóján. Hogy én mit akarok, az egy dolog, nem is gondoltam volna, hogy megvalósul. Ehhez természetesen egy művész munkája kell, ebből következik, hogy a költségek is nőni fognak. És ez a munka nem csak abból áll, hogy valaki összedob egy rajzolt borítót, esetünkben egy, még soha-nem-látott űrállomást is kell megalkotni.

Szerencsémre, amikor megkerestem a szerkesztőimet az ötletemmel kapcsolatban, nagyon megértők voltak. Tulajdonképpen több, mint megértők, inkább támogatókká váltak. Felkérték segítségül a nagy Star Trek múlttal rendelkező Doug Drexlert a Revelation and Dust borítójának elkészítésében. Ennek az lett a vége, hogy Doug – aki már Academy és Emmy-díjat is nyert – felhívta a Star Trek veterán Andrew J. Probertet és Douglas Graveset, akiknek köszönhetően elkészült az új állomás digitális rendere.

Eljuttattam Doug Drexlernek az új Deep Space Nineről készült kezdeti leírásaimat a Raise the Dawnból, valamint csatoltam a Revelation and Dust első piszkozatát. Ő, Andy és Douglas megfogadták a tanácsaimat, és azok alapján elkészítették a vizuális megvalósítást. Mint művészek, modellezők és profik, természetesen mindhármuknak voltak egyedi ötleteik, miként is kellene az új DS9-nak kinéznie, milyen méretűnek kellene lennie, milyen szekciókat kell, hogy tartalmazzon, és így tovább. Ötletek és javaslatok cseréltek gazdát – ez a három ember csodálatos ötletekkel állt elő, amiket azonnal el is fogadtam -, számos rendert láttam. Még magamat is sikerült rávennem, hogy saját rajzokat is készítsek – persze ezek jóval el voltak maradva a kollégák munkáitól. Lerajzoltam az ötleteimet az állomás alapformáját, valamit a belső felépítés részleteit illetően, mint például a irányítás-és-vezérlés központot. Az eredmény a szavaim és az alkotásaik kombinált látomása. A végeredmény Andy és Douglas fantasztikus digitális modellje az új Deep Space 9-ról, amelyet felhasználva Doug Drexler elkészítette a pompás borítót. Nem is lehetnék boldogabb az eredményt illetően, illetve azzal a folyamattal, amely eljuttatott minket idáig. Számomra nagy öröm, hogy a StarTrek.com ennyit foglalkozik a témával, nem csak azért, mert terjed a The Fall híre, de az olvasok pillantást is vethetnek a borítóra és az új DS9-ra.

Doug Drexler interjú

Nem igazán vagyunk tisztában azzal, mennyire követed a Star Trek témájú könyveket. Tudomásod volt arról, hogy a Deep Space Nine megsemmisült a Plagues of Night című könyvben? Mi volt az első reakciód a hír hallatán?

DREXLER: A munkabeosztásom és a további számos apróbb projektjeim miatt nincs időm fikciókat olvasni. Az ismereteim odáig terjednek, ameddig el nem végzem a könyv borítójának elkészítésére vonatkozó munkát. Igen, elég hamar tudomást szereztem a megsemmisüléséről, még a Plaguesben. Az ehhez hasonló események viszont soha nem jelentenek akkora megdöbbenést a sci fi világában. Korábban egyszer Leonard Nimoy maga is megemlítette, a tudományos fantasztikumban senki sem hal meg. Ami pedig azt illeti, már a sorozatban is sikerült párszor elpusztítottuk az állomást, nem igaz? Biztos vagyok abban, hogy a Terok Nor egy alternatív idővonalban még létezik, ugye?

Mennyire tartottad megtiszteltetésnek, hogy a Simon & Schuster felkért Téged egy ÚJ Deep Space Nine megalkotására?

DREXLER: Nyílt titok, hogy hatalmas Star Trek rajongó vagyok, így csaknem minden Star Trek témájú dolog azonnal az utcámban landol. A génjeimben van. A molekuláim rezgése ugyanúgy reagál rá, mint egy jégkrémre, egy pastramira vagy egy űrsikló kilövésre.

Maga az alapötlet, hogy ez lesz az első, teljesen új, 24. századi Föderációs űrállomás, amelyet a kornak megfelelően építenek, felveti a kérdést: milyen lesz a kinézete? Hogyan találtátok ki Proberttel és Graveszel karöltve, miként is nézzen ki az új űrállomás?

DREXLER: Az állomás alapvető felépítését előre meghatározta David R. George, a könyv írója. Andy, Deg (Douglas E. Graves) és én kreatív fickók vagyunk, megvannak a saját ötleteink. Ha ránk bízták volna, valószínűleg három különböző és egyedi ötlettel álltunk volna elő. Viszont a művészet biztosítja egyben a keresetünket is. A munkánk során gyakran kell kiindulnunk nem-vizuális beállítottságú emberek ötleteiből, finomságaiból, irányaiból, üzeneteiből… és a végén, ha összejön, közmondással élve mindenki boldogan él, míg meg nem hal.

Imádon a Föderáció és a Csillagflotta stílusát, így már elsőre is megfogott egy Csillagflotta-beállítottságú DS9 ötlete. Továbbá imádom Andy Probert munkáit és úgy vélem, az ő vizuális érzéke a Csillagflottával kapcsolatban verhetetlen. Lehetőséget kaptam, hogy Dabid R. George állomásának terveit saját magam stilizáljam, de ennek ellenére sokkal szívesebben látnám, mit alkotna Andy. Most a rajongó szólt belőlem.

Hogyan osztottátok fel egymás között a munkát, már ami a 3D-s modellt és a rendereket illeti?

DREXLER: Felhívtam Andyt, aki azonnal hozzálátott pár kezdeti vázlatnak George leírásai alapján. Miután jóváhagyták, a dizájn átkerült Deghez, aki pedig nekiveselkedett megépíteni.

Meddig tartott, amíg megegyezésre jutottatok a kinézetet illetően?

DREXLER: Mindössze pár hét volt az egész. Emlékeztetnünk kellett magunkat arra a tényre, hogy jóval kevesebb idő és pénz állt rendelkezésre egy könyv borítójára, mint amennyi egy televíziós sorozat esetében lenni szokott. A Deep Space Nine sorozatnál a Terok Nort kilenc hónapig tartott megtervezni, azalatt számos ötlet és vázlat látott napvilágot. A kevesebb idő és erőforrás alapvetően akadályt jelent, de egyben kihívás is, amely nagyszerű dolgokat tud produkálni. Miután a modell elkészült, beállítottam a rendereket.

A módszer, amellyel ezeket a regényborítókat készítem, különbözik a televíziós sorozatoknál alkalmazottaktól. Amikor egy sorozatról van szó, próbálunk a lehető legélethűbb munkára törekedni. Egy regény esetében nem baj, ha kicsit elnagyoltabb és festményiesebb az alkotás. Próbálom a nagyszerű Frank McCarthy útját járni, aki mestere volt a filmposzterek készítésében, még amikor gyerek voltam. Olyan filmekhez készített posztereket, mint például A piszkos tizenkettő, Őfelsége titkosszolgálatában vagy a The Blue Max.

Megmutatnád a végleges kinézetet? Mely részekre vagy a legbüszkébb? Mi fogja leginkább meglepni/lehengerelni a rajongókat?

DREXLER: Számomra Andy Csillagflotta stílusa a lenyűgöző, amelyet David R. George terveire húzott rá. Nagyon érdekesnek találom. A Probert féle mézes mázas külső pedig maga a tökély. Szerintem a rajongók is így fogják gondolni.

Vállvetve dolgoztál David R. Georgedzsal és a többi íróval, hogy az új állomás jól illeszkedjen a The Fall történetébe? Talán még ötleteket is adtál/kaptál a belső felépítését illetően?

DREXLER: Igazából minden David ötletéből gyökerezett. Azt tettük, amit kért. Mi csak felruháztuk a flotta stílusa szerint, de az alapfelállás az Ő érdeme.

Andy Probert és Douglas E. Graves interjú

Nem igazán vagyunk tisztában azzal, mennyire követitek a Star Trek témájú könyveket. Tudomásotok volt arról, hogy a Deep Space Nine megsemmisült a Plagues of Night című könyvben? Mi volt az első reakciótok a hír hallatán?

GRAVES: Pár éve volt alkalmam elolvasni néhány könyvet, de az elmúlt 15 évben tulajdonképpen semmit. Egyszerűen nincs rá időm. Azt sem tudtam, hogy a DS9 megsemmisült, egészen addig, amíg Doug és egy másik lelkes Trekker és jó barát meg nem említette. Mint a sorozat(ok) nagy rajongója, teljesen váratlanul ért a hír. Akárhogy is, amikor meghallottam, hogy Andrew zöld utat kapott egy teljesen új Föderáció építette DS9 megtervezésére, rajongói lelkesedés fogott el. Miután Doug megkért, hogy én építsem meg, még izgatottabbá váltam.

PROBERT: Nem (olvasok könyveket). Nincs véleményem (a DS9 megsemmisülését illetően). Nem is igazán szerettem azt az állomást.

Mennyire tartottátok megtiszteltetésnek, hogy a Simon & Schuster felkért Titeket egy ÚJ Deep Space Nine megalkotására?

GRAVES: Szó szerint egy álmom vált valóra. A lehetőség, hogy megépíthessem/lefesthessem a Star Trek vezető univerzumának egy modelljét (egy igazi hősies modellt, efelől nincs kétségem), egy olyan modellt, amely Andrew Probert tervein alapult, már csak hab a már amúgy is nagyszerű Star Trek tortán. Mind a rajongói, mind a karrierem szempontjából is nagyszerű lehetőség.

PROBERT: Nagy örömömre szolgált, hogy vázlatokat készíthettem az újratervezéshez. 

Maga az alapötlet, hogy ez lesz az első, teljesen új, 24. századi Föderációs űrállomás, amelyet a kornak megfelelően építenek, felveti a kérdést: milyen lesz a kinézete? Hogyan találtátok ki Drexlerrel karöltve, miként is nézzen ki az új űrállomás?

GRAVES: Andrew kapta az oroszlánrészét, már ami a dizájn stílus részét illeti, afelől nincs kétségem. Megrajzolta a terveit és még egy alap Sketch-Up modellt is készített azok alapján. Miután mindezt magamhoz ragadtam, nekiálltam a nagy felbontású, végleges állomás összeállításának. A következő fázis az állomás részleteinek kidolgozása volt, amely szintén Andrew vázlatain alapult, kombinálva a saját ötleteimmel. Nagyon érzékeny vagyok a Föderáció stíluselemeivel kapcsolatban, ez a tulajdonságom az elmúlt pár évtized alatt alakult ki bennem, mialatt Star Treket néztem. Folyamatosan osztottam meg Douggal az éppen aktuális rendert, hogy beszerezzek némi értékes véleményt tőle, a végén pedig már a végső jóváhagyását kellett kérnem a felépítéssel és a színezéssel kapcsolatban.

PROBERT: A kinézet nagy részét már előre meghatározták az írók. Néhány helyen egyes elemeket másként terveztem volna.

Meddig tartott, amíg megegyezésre jutottatok a kinézetet illetően?

GRAVES: Az én munkám/hozzájárulásom az Andrew által nyújtott vázlatokon és ötleteken, valamint Doug művészi iránymutatásán és végső jóváhagyásán alapul.

PROBERT: Igazából nem volt semmilyen általános megbeszélés, amely a kinézetről szólt volna. Elkészítettem a vázlatokat, Deg és Doug pedig hozzáadták a részüket… és tádám.

Hogyan osztottátok fel egymás között a munkát, már ami a 3D-s modellt és a rendereket illeti?

GRAVES: Ahogyan már említettem, Andrew elkészített egy alap Sketch-Up modellt. Ezt referenciának felhasználva ügyködtem azon, hogy elkészüljön a végleges állapot, követve Andrew vázlatait és a saját részletes dizájnomat. A végleges modellt továbbítottam Dougnak, aki elkészítette a mindenki számára látható rendert/illusztrációt.

Megmutatnátok a végleges kinézetet? Mely részekre vagytok a legbüszkébbek?

GRAVES: Az egész állomást imádom, tetőtől talpig. Ami a magot illeti, egyszerűen lenyűgöz, ahogy a Föderációs újszerű áramvonalat ráillesztettük egy már jól ismert elrendezésre. Már csak az a dolog, hogy láthattam Andrew terveit, rajongói rohamként ért. Megtekinteni teljsen pompájában, WOW! Imádom a mágneses gyűrűket, az új promenádot, a hatalmas környezeti rekreációs dómot, az összes kikötőt, dokkoló egységet, leszálló egységet, a részleteket, mindent. Hatalmas dolog volt elkészíteni a rendert, főleg utána úgy tekinteni arra, mint egy fanboy. A dizájn egy letisztult, mégis forgalmas Föderációs űrállomást ábrázol, amilyennek pontosan lennie kell.

PROBERT: A mágneses felfüggesztésű védelmi gyűrűk (alul és felül), az állomás mérete, és a nagyon űrre-nyíló üvegezett promenád.

Mi fogja leginkább meglepni/lehengerelni a rajongókat?

GRAVES: Úgy érzem, a rajongókat lehengerli majd egy Föderáció tervezte építmény, amely egy igazi meghatározó Star Trek klasszikus űrállomás alapján készült el. Igazából még mindig az a régi kardassziai ócskavas, csak éppen új Föderációs kivitelben! Kérdem én: mit nem lehet rajta szeretni?

PROBERT: Talán a zárt gyűrűk látványa, amely leváltotta a régi, nyitott tornyokat.

Vállvetve dolgoztál David R. Georgedzsal és a többi íróval, hogy az új állomás jól illeszkedjen a The Fall történetébe?

PROBERT: Leginkább a kinézettel foglalkoztam, nem a funkciójával.

Fordította: Neb

Források:
StarTrek.com – FIRST LOOK: The Next Generation & Deep Space Nine Mini-Series
StarTrek.com – Doug Drexler Talks About The Fall
StarTrek.com – Andy Probert And Douglas E. Graves Talk The Fall

Kategória: Könyvek, Star Trek: The Fall Címke: ,
2 comments on “Star Trek: The Fall – minden, amit a könyvsorozatról tudni érdemes
 1. NocadLee szerint:

  Szia!
  Megsemmisült a DS9?? Mióta Marco Palmieri szerkesztő elment a Pocket Books-tól egyre vadabb dolgokat találnak ki a könyvekben.
  Most éppen a Destiny c. háromkötetes crossover-regényt (TNG-Enterprise-Titan-megmégmik)olvasom, ott is elég durva dolgok vannak már, pl. hogy Picard-t mégegyszer asszimilálta a borg, meg ilyenek…
  Pedig a DS9 relaunch még egész jó volt, de aztán elvesztettem egy kicsit a fonalat.

 2. Neb szerint:

  Engem is meglepett a dolog, amikor hallottam róla. Ami az igazat illeti, a könyvek terén le vagyok maradva egy kissé, mostanában szeretnék nekiállni majd az angol folytatásoknak.
  Ezek szerint lesznek érdekes történések… 🙂

1 Ping/visszakövetés számára "Star Trek: The Fall – minden, amit a könyvsorozatról tudni érdemes"
 1. […] egy jó kis összefoglalócikket is szentelt a témának, aminek remek magyar fordítását Neb blogján […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*